07/02/2021

Άρθρο στο “Π”: “40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια”

Το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Φέτος, εκτός από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η δεκαετία του ’70 ήταν μια δύσκολη δεκαετία για τη χώρα μας, που πάσχιζε να επουλώσει τις πληγές της μετά τη δικτατορία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγνώρισε ότι ο δρόμος για την πρόοδο της Ελλάδας ήταν ο δρόμος της ενωμένης Ευρώπης.

Στις 20 Μαΐου του 1979 υπέγραψε στο Ζάππειο την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, κάνοντας μάλιστα μία ιστορική δήλωση, παρακαταθήκη μας μέχρι σήμερα: «Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα».

Η πλήρης ένταξη ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981, και η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Η χώρα μας χρειαζόταν ένα θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούσε να εδραιώσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης, έπρεπε να ενισχυθεί η θέση μας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή μας πορεία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπάρχουν, πλέον, ορατά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, η νέα διαρθρωτική πολιτική και το πρώτο «πακέτο Delors» χρηματοδοτούν πολλά αναπτυξιακά έργα.

Στην Ευρώπη καλλιεργείται ένα κλίμα με εντονότερες φιλοενοποιητικές θέσεις, για ένα πιο ομοσπονδιακό πρότυπο ενοποίησης σε νέους τομείς και σε θέματα κοινής εξωτερικής, αμυντικής και πολιτικής ασφάλειας. Έτσι οδηγούμαστε στο 1993, στην ίδρυση της Ένωσης με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που επηρεάζει άρδην τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Η Ευρώπη συνεχίζει να εξελίσσεται, να μεγαλώνει και να αλλάζει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Οι νέες τεχνολογίες και η ολοένα αυξανόμενη χρήση του internet εκσυγχρονίζουν τις οικονομίες, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ, ενώ ενισχύεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η εμβάθυνση της ενοποίησης με την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Σταθμός, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος (ευρώ), από την 1η Ιανουαρίου 2002, που είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκει την Ευρώπη απροετοίμαστη και στην Ελλάδα είμαστε «θυμωμένοι» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των σκληρών μνημονιακών μέτρων που επιβάλλονται, ως όροι ευρωπαϊκής στήριξης, στη χώρα μας, που χτυπήθηκε βαρύτατα.

Το 2015 οι φωνές της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού μας οδήγησαν στο «χείλος του γκρεμού». Οι καταστροφικοί χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου έχουν ως αποτέλεσμα να διακινδυνεύσουμε την παραμονή μας στο ευρώ και στην ίδια την Ένωση. Ήταν η μοναδική φορά, μέσα σε 40 ολόκληρα χρόνια, που υπήρξε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη.

Στη χώρα μας, 40 χρόνια μετά την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ή να υποτιμούμε την τεράστια συνεισφορά της στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και τα εθνικά μας θέματα. Παρότι συχνά αμφισβητούμε την Ευρώπη για καθυστερημένες ή άτολμες αντιδράσεις, όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή μας στην ΕΕ μας διασφαλίζει σε πολλά επίπεδα, δικαιώνοντας απόλυτα το όραμα και την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ροµπέρ Σουµάν στη διακήρυξη της 9ης Μαΐου 1950, που έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μεμιάς ούτε βάσει ενός μοναδικού σχεδίου. Θα οικοδομηθεί με απτά επιτεύγματα, που πρώτα θα διαμορφώσουν μια πραγματική αλληλεγγύη».

Σχεδόν 70 χρόνια μετά, τα λόγια του παραμένουν επίκαιρα και αποκτούν ξεχωριστή αξία, τώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, που διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας. Και παρά τα δικαιολογημένα μας παράπονα από την Ευρώπη και παρότι συχνά αμφισβητούμε την Ευρώπη για καθυστερημένες ή άτολμες αντιδράσεις, 40 χρόνια μετά την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ούτε να υποτιμούμε την τεράστια συνεισφορά της, δικαιώνοντας απόλυτα την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτά τα 40 χρόνια ήταν σίγουρα τα 40 καλύτερα χρόνια της χώρας στη σύγχρονη ιστορία της, με πρόοδο, ανάπτυξη, ασφάλεια και ευημερία.

Στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η μετανάστευση και το Προσφυγικό, η πολιτική μας για την άμυνα και την ασφάλεια, ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ελευθερίας, δημοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων μας στην ψηφιακή εποχή. Επίσης, θα πρέπει να βρούμε ηθικά αποδεκτές λύσεις στις τεράστιες και ευαίσθητες προκλήσεις που θέτει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, ιδίως στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Ο ρόλος της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω, όπως και η προσπάθεια να προβάλει τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προάσπιση του κράτους δικαίου και η διατήρηση των κοινωνικών προτύπων και πέρα από τα σύνορά της. Θέλουμε μια Ευρώπη ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί μέχρι σήμερα, έχουμε πετύχει πολλά. Μαζί θα πετύχουμε στο μέλλον ακόμη περισσότερα.

Γιορτάζουμε, λοιπόν, 40 χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όπως είπε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων: «Ζήτω η ελληνική Ευρώπη, ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα»

Το άρθρο δημοσιεύθηκεστο “ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” στις 7/2/2021.