21/04/2020

Άρθρο στο iEidiseis: “Αν η ΕΕ δεν κάνει τώρα αυτό που χρειάζεται, θα αντικρίσει την «αρχή του τέλους» της”

Η πανδημία COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις, δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες.Ο εχθρός είναι κοινός και οι πολίτες απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει άμεσα, συντονισμένα και αποφασιστικά για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι καταστροφικές συνέπειές της στην οικονομία.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίξαμε με την ψήφο μας το κοινό ψήφισμα των ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών, Renew και Πρασίνων για ένα νέο πρόγραμμα μαμούθ, τύπου «σχεδίου Marshall».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE), επέλεξαν για μια ακόμη φορά την «πολιτική απομόνωση».

Η απόφαση του Eurogroup για το πακέτο ύψους540 δις ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι αναμφίβολα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν αρκεί. Ο επικεφαλής του ESM, κ. Regling, διατύπωσε χθες την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Von der Leyen, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charles Michel παρομοιάζουν την κρίση της πανδημίας με άλλες κρίσεις, που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει και ξεπεράσει η Ευρώπη. Αρνούνται να δουν την σκληρή πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με το 2008, αυτή τη φορά δεν υπάρχει «ηθικό αντεπιχείρημα» για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία με όρους «αμοιβαιοποίησης» του οικονομικού πακέτου ανάκαμψης. Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης να μοιραστούμε τα βάρη, όχι του παρελθόντος, αλλά της ανάκαμψης.

Η ΕΕ βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό μεταίχμιο. Για να νικηθεί ο κοινός εχθρός, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει από κοινού «ότι χρειάζεται». Και θα πρέπει να το κάνει τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντικρίσει την «αρχή του τέλους» της.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ