20/01/2021

Άρθρο στο greekschannel:com: “Η ελληνική ομογένεια πρωταγωνιστής στην πορεία της Ελλάδας προς το αύριο.”

Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε και ίσως καθορίστηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προέκυψαν για ολόκληρη την ανθρωπότητα, από την πανδημία COVID-19. Αναγκαστήκαμε όλοι μας να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και να αναθεωρήσουμε απόψεις για πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα. Σε αυτές όμως τις δύσκολες νέες συνθήκες, είδαμε να ενεργοποιούνται και κάποια σημαντικά αντανακλαστικά, όπως είναι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η προσφορά και το μέγεθος της ανθρώπινης δύναμης.

Ειδικά εμείς οι Έλληνες ανακαλύψαμε ή ξαναθυμηθήκαμε και κάτι ακόμη. Ότι η Ελλάδα διαπρέπει παντού. Ότι η ελληνική ομογένεια πρωταγωνιστεί στον ιατρικό και ερευνητικό τομέα, παντού στον κόσμο. Μαζί με εμάς, όλος ο κόσμος είδε τους Έλληνες επιστήμονες σε καίριες θέσεις και με καταλυτική προσφορά στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά κυρίως στη μεγάλη ελπίδα που ήλθε με την ανακάλυψη των εμβολίων, τα οποία σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της. Στην Ιατρική, στα πανεπιστήμια, στην έρευνα και την τεχνολογία, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις ευθύνης, οι Έλληνες ομογενείς πρωταγωνιστούν στα πλέον νευραλγικά πόστα.

Η δυσάρεστη αυτή περιπέτεια αποκάλυψε σε ολόκληρο τον πλανήτη, τις δυνατότητες και την αναγνώριση της ελληνικής ομογένειας, που διαπρέπει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τομείς: στις επιστήμες, στα γράμματα και τις τέχνες, στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις, στη διανόηση και σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, η ελληνική ομογένεια πρωταγωνιστεί.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων ομογενών είναι ότι ποτέ δεν ξεχνούν την Ελλάδα. Αυτό εγώ το γνωρίζω πολύ καλά, γιατί έζησα πολλά χρόνια της ζωής μου μακριά από την Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, και πολύ κοντά στην ομογένεια. Έχουμε πάντα την Πατρίδα στην καρδιά και στη σκέψη μας, διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Όπου κι αν κατοικούμε, ζούμε σαν Έλληνες. Η σχέση μας με την Πατρίδα γίνεται πιο ισχυρή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι απανταχού ομογενείς έχουν προσφέρει –και μάλιστα πολύ γενναιόδωρα– τις υπηρεσίες και τη βοήθειά τους όταν τους έχει ζητηθεί – και τις περισσότερες φορές, χωρίς καν να τους ζητηθεί. Διαχρονικά, η συνεισφορά των Ελλήνων ομογενών, σε κρίσιμες στιγμές και περιόδους για την Ελλάδα, ήταν καθοριστική.

Δυστυχώς, πολλές φορές η Ελλάδα δεν ανταπέδωσε με ανάλογο τρόπο αυτήν τη γενναιοδωρία, σε αρκετά ζητήματα που αφορούν στην ομογένεια, λόγω λαθών και παραλείψεων και ποτέ από πρόθεση, αφού για τους Έλληνες η ομογένεια αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και το Έθνος μας. Και ναι, οι ομογενείς μας έπρεπε και πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η φωνή τους θα έπρεπε να είναι ισχυρή και η γνώμη τους καταλυτική. Έως τώρα όμως, ακόμη και για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα έπρεπε να υποστούν μια ταλαιπωρία. Έτσι, πολλοί ομογενείς συχνά δεν ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα, όχι γιατί δεν το ήθελαν, αλλά γιατί αυτό ήταν πολλές φορές δύσκολο ή και αδύνατο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε ένα τέλος, ψηφίζοντας τον Νόμο που επιτρέπει στους ομογενείς μας να ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους και να συμμετέχουν ενεργά στην πορεία της χώρας, από τον τόπο διαμονής τους. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η Ελληνική Κυβέρνηση, παράλληλα, έχει σχεδιάσει και ήδη υλοποιεί ένα συνολικό πλέγμα δράσεων που αφορούν στην ομογένεια, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με στόχο να βρίσκει άμεση ανταπόκριση και, κυρίως, λύση σε όλα τα ζητήματα που την απασχολούν.

Η Ελλάδα μας, μετά από 10 χρόνια σε συνθήκες κρίσης και με τις επιπτώσεις των μνημονίων, καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την εφιαλτική πανδημία. Παρ’ ότι η χώρα μας, τηρουμένων των αναλογιών, βρίσκεται σε ένα καλύτερο επίπεδο από πολλές χώρες του κόσμου, σίγουρα δεν θα μείνει αλώβητη από τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης που ακολουθεί κάθε τέτοια πανδημία. Η Ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά παράλληλα συνεχίζει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εργάζεται, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη για μια νέα, ασφαλή και αλματώδη αναπτυξιακή πορεία προς το μέλλον, όταν η πανδημία θα είναι παρελθόν.

Σε αυτή την πορεία, η ελληνική ομογένεια πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο. Διαθέτει τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, τη γνώση και τα εργαλεία, αλλά κυρίως έχει τη θέληση να είναι ο πρωταγωνιστής στην πορεία της Ελλάδας προς το αύριο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.