16/05/2021

Άρθρο στο enimerosi.com: “Στις αγορές του κόσμου «στέλνει» τα προϊόντα Ιονίων Νήσων η Access2Markets”

Τα «χρυσά πορτοκάλια» της Κέρκυρας, δηλαδή τα κουμκουάτ της, η τσιτσιμπύρα και το ελαιόλαδό της, αλλά και το ελαιόλαδο από Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, τα κρασιά, η σταφίδα, τα μαντολάτα και τα παστέλια, οι πασίγνωστες φακές Εγκλουβής Λευκάδας και γενικά τα εξαιρετικά προϊόντα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) των Ιονίων Νήσων, έχουν τη δυνατότητα να σταλούν στις αγορές του κόσμου, μέσω της πλατφόρμας Access2Markets.

Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την ενθάρρυνση,την προώθηση και την «καλλιέργεια» της εξαγωγικής δραστηριότητας των ΜμΕ. Οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα,μέσω της πλατφόρμας αυτής, να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους, σε ολόκληρο τον πλανήτη, άμεσα και δωρεάν. Μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν πληροφορίες για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οικονομικά δεδομένα, τους όρους και τους δασμούς που είναι σε ισχύ, αλλά και να καταγγείλουν περιστατικά που αφορούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), για το 2019, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται,δυστυχώς, στην τελευταία θέση σε εξαγωγές πανελλαδικά, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα του Αγροδιατροφικού της τομέα έχουν ήδη ισχυρό brandname, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, σε Ιταλία, Κύπρο, Ρωσία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, που είναι οι κύριες εξαγωγικές χώρες.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πιο ώριμη από ποτέ και μπορεί να κατανοήσει τη δυναμική της εξαγωγικής δραστηριότητας»,είπε πριν από λίγες ημέρες η δραστήρια και πολυπράγμων Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η οποία αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία με τον δημόσιο λόγο της, την ανάγκη δημιουργίας και ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων των Ιονίων Νήσων. Δεν αρκείται, όμως, στα λόγια καιλαμβάνειπαράλληλα σημαντικές πρωτοβουλίεςγια τη στήριξη της επιχειρηματικής εξωστρέφειαςτης Περιφέρειάς της, ερχόμενη σε επαφή με χώρες που διαθέτουν εξαγωγικό ενδιαφέρον, για τα επτανησιακά προϊόντα, όπως η Κίνα, και αναλαμβάνοντας δράση για την ενδυνάμωση του ρόλου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,αφουγκραζόμενη τις ανάγκες τις εποχής, ενέταξε την εξωστρέφεια στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας.

Από τη δική μου πλευρά, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαι αφοσιωμένη στη στήριξη και διεύρυνση του εξαγωγικού προφίλ των ελληνικών ΜμΕ, με τις δράσεις και ενέργειές μου. Είμαι πεπεισμένη ότι όλα τα ελληνικά προϊόντα – καιφυσικά αυτά των Ιονίων Νήσων – διαθέτουνάριστα και ασυναγώνιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να τα κατατάξουν σε μία από τις πρώτες θέσεις στις διεθνείς αγορές καιεμπόριο. Οι ΜμΕαποτελούν την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους, ειδικά τώρα που η πανδημία άλλαξε πολλά δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το γνωρίζει και ενισχύει συνεχώς την εργαλειοθήκη των επιχειρήσεων της.

Ελάτε μαζί μας διαδικτυακά στη συζήτηση -ενημέρωση που θα έχουμε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στις 18:00 μ.μ., τη Δευτέρα 17 Μαϊου 2021, για να μιλήσουμε για τοπικά προϊόντα και τη χρήση τηςAccess2Markets.

Δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στις 14/5