04/09/2022

Άρθρο στο eleftherostypos.gr: “Το εθνικό συμφέρον είναι πολύ πιο πάνω από το πολιτικό ή το κομματικό συμφέρον. Αυτό, επιτέλους, κάποιοι θα πρέπει να το αντιληφθούν. Με την Ελλάδα δεν «παίζει» κανείς.”

Η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του Ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ένα κύμα στυγνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα σκήπτρα να κρατά, από την πρώτη στιγμή, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, είναι τόσο απροκάλυπτα «παθιασμένη» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, από την Αθήνα έως τις Βρυξέλλες, που φτάνει κανείς σε σημείο να αναρωτιέται, εάν ο πραγματικός του στόχος είναι να πλήξει την Κυβέρνηση ή να «καπελώσει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Φυσικά, μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έφτασε στο σημείο από τη μια να εμφανίζεται ως προστάτης των θεσμών και της δημοκρατίας και από την άλλη να παραβιάζει απροκάλυπτα τον απόρρητο χαρακτήρα συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διαρρέοντας το περιεχόμενό της σε φιλικά του ΜΜΕ, τα οποία στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν. Αυτός είναι ο σεβασμός τους σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Είναι απόλυτα θεμιτό, κόμματα και πολιτικοί να ζητούν απαντήσεις, διευκρινίσεις και να ασκούν υγιή κριτική για ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν είναι, όμως, πολιτικά ηθικό να εργαλειοποιείται στον υπερθετικό βαθμό ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, απλά και μόνο για μικροκομματική εκμετάλλευση.  

Στο σενάριο κατασκοπείας συμπεριλήφθηκε ακόμη και η «χαμένη στη μετάφραση» απάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), Ρομπέρτας Μετσόλα, προς τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο του Ε.Κ., Δημήτρη Παπαδημούλη. Η επιλεκτικά αποσπασματική απόδοση των λεγομένων της δεν είχε καμία σχέση με το «χαιρετίζω το γεγονός ότι εκτός από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ερευνά επίσης τις πρόσφατες αποκαλύψεις», όπως και με την αναφορά της για ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την παράνομη παρακολούθηση προσώπων σε πολλές χώρες της Ε.Ε. με συστήματα όπως το Pegasus. Άλλωστε, ήδη ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε σχετική επικοινωνία.

Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για κάποιους το κίνητρο δεν είναι, τελικά, η προάσπιση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της εθνικής ασφάλειας, αλλά μόνον η επιδίωξη για πρόσκαιρα όσο και αμφίβολα πολιτικά οφέλη, μέσω της δημιουργίας και της αναπαραγωγής μίας θεωρίας συνωμοσίας, που εδράζεται, όμως, πάνω σε ξύλινα πόδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ευθύτητα και ειλικρίνεια, έδωσε από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένες απαντήσεις και προχώρησε στις κατάλληλες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Δέχθηκε, επίσης, κάθε διαδικασία που θα οδηγήσει αυτή την υπόθεση στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας. Ο Πρωθυπουργός δεν επιχείρησε να αποκρύψει ούτε να συγκαλύψει, αλλά να αποκαλύψει. Κάλεσε δε τα κόμματα να υποβάλλουν προτάσεις για τη θεσμοθέτηση ενός νέου, πιο ορθολογικού, πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς όμως καμία ουσιαστική ανταπόκριση. Μόνον συνθήματα, πυροτεχνήματα και επιχειρήματα, που συνεχώς επαναλαμβάνονταν κουραστικά, ενώ είχαν απαντηθεί επανειλημμένα.

Η χώρα μας είναι αναμφισβήτητα μία δημοκρατική χώρα και αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε πολύ καλά, πρωτίστως εμείς οι πολίτες της, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ελλάδα άλλαξε σημαντικά κατά την τελευταία τριετία. Με κόπο και μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης, αλλά και της ευρω-ομάδας μας στο Ε.Κ., έχουμε καταφέρει όχι μόνο να αποκαταστήσουμε, αλλά και να αναβαθμίσουμε το κύρος της χώρας μας, που για χρόνια βρέθηκε στο περιθώριο και την απαξία. Η Ελλάδα έχει κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και φυσικά των μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Ο χρόνος θα περάσει και η αλήθεια, τελικά, θα λάμψει. Έως τότε όμως, εμείς, όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε και υπηρετήσαμε τον στόχο μιας Ελλάδας πρωταγωνίστριας και όχι ουραγού της Ευρώπης, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει σε εποχές που δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα και που σίγουρα δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Το εθνικό συμφέρον είναι πολύ πιο πάνω από το πολιτικό ή το κομματικό συμφέρον. Αυτό, επιτέλους, κάποιοι θα πρέπει να το αντιληφθούν. Με την Ελλάδα δεν «παίζει» κανείς.

Δημοσιεύθηκε στο eleftherostypos.gr στις 4.9.2022