28/05/2021

Άρθρο στο aixmi-news.gr: “Το Μεσολόγγι μπορεί να γράψει ιστορία και στις εξαγωγές των τοπικών του προϊόντων”

Από τη  Λιμνοθάλασσα της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου, ξεκινά η παραγωγή ενός προϊόντος, μοναδικής διατροφικής και υψηλής γαστρονομικής αξίας, που δικαίως χαρακτηρίζεται, ως το «ελληνικό χαβιάρι» ή το «χρυσάφι» της Λιμνοθάλασσας, όπως πολλοί αποκαλούν το αυγοτάραχο. Τα νοστιμότερα είδη χελιού, όπως και η τσιπούρα, τα λαβράκια και άλλα, αλιεύονται από τα νερά της και συμπληρώνουν περίπου το 40% των ιχθυηρών, που εξάγει η Ελλάδα. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το αλάτι που προσφέρουν οι αλυκές της περιοχής. Όλα αυτά τα προϊόντα, έχουν ήδη φτάσει σε αγορές του εξωτερικού. Σήμερα, όμως, δίνεται η δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν οι αγορές αυτές και το Μεσολόγγι να γράψει ιστορία και στις εξαγωγές των τοπικών του προϊόντων, καθώς και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με τη βοήθεια της «Access2Markets».

Η «Access2Markets» είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα που πρόσφατα έχει θέσει σε λειτουργία η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασικό στόχο να δώσει ώθηση στην εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εργαλείο που αναζητά νέες και συμφέρουσες αγορές για τις εξαγωγές των ΜμΕ, σε ολόκληρο τον κόσμο. Απλή και εύκολη στη χρήση της από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, η πλατφόρμα παρέχει άμεση και πολλαπλή πληροφόρηση για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ε.Ε., για τους δασμούς και τους όρους που ισχύουν, για το φορολογικό καθεστώς, καθώς και για τους κανόνες και τις  απαιτήσεις που προβλέπονται για τα προϊόντα εντός της Ε.Ε., αλλά και σε ακόμη 120 αγορές, παγκοσμίως. Η «Access2Markets» παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών, για αθέμιτες μεθόδους ανταγωνισμού.

Η πανδημία κατέδειξε και ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ευρωπαϊκή οικονομία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στην κατάλληλη πληροφόρηση, γεγονός το οποίο, συχνά, καθυστερεί ή και αποτρέπει την επέκταση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Με την «Access2Markets», η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να λειτουργήσει ως «προστάτης» της επιχειρηματικότητας, στοχεύοντας να θωρακίσει τις ΜμΕ, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη και στην ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβα, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, σχετικά με την «Access2Markets», στοχεύει να προσθέσει ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα των ελληνικών ΜμΕ, που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους ή να διευρύνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ώστε να κατακτήσουν τις αγορές του κόσμου. Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η γη της Αιτωλοακαρνανίας, παράγουν απαράμιλλα προϊόντα, τα οποία πρέπει να «βγουν» σε περισσότερες διεθνείς αγορές. Αυτό, άλλωστε, τόνισα και κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από την άμεση ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φωκίωνα Ζαΐμη, οι οποίοι ενεργούν και μέσω άλλων δράσεων, υπέρ της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στο aixmi-news.gr στις 28/5/2021