05/06/2022

Άρθρο στην Ελεύθερη Θράκη: «Ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη στη συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία, αποδεικνύει ότι και στα δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί.»

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, έθεσε την Ευρώπη και την Ελλάδα απέναντι σε νέες και μεγάλες προκλήσεις. Η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια τέθηκαν σε κίνδυνο, αφού η Ρωσία, ο βασικός τροφοδότης φυσικού αερίου, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο πλεονέκτημά της, ως εργαλείο εκβιασμού, απέναντι στις επιβληθείσες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη, οι ίδιες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, όπως είναι φυσικό, δημιούργησαν και αυτές πολλαπλές δυσλειτουργίες και έθεσαν επί τάπητος ζητήματα, που απαιτούσαν άμεσες και δραστικές λύσεις.

Η αναζήτηση και δρομολόγηση διαφορετικών τρόπων εξασφάλισης της ενεργειακής ομαλότητας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέστη κατεπείγουσα ανάγκη, προκειμένου να αναχαιτιστούν ισχυρότερες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αναταράξεις σε οικονομία, βιομηχανία, αγορά και αγαθά, με τελικό αποδέκτη φυσικά τους καταναλωτές.

Η Ελλάδα, άμεσα και με αποτελεσματικότητα, έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, αλλά και να μειώσει τους κινδύνους για την οικονομία της, ενώ παράλληλα πρότεινε και προώθησε τη θέση ότι η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι κοινή και ευρωπαϊκή. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με την κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), στην Αλεξανδρούπολη, της οποίας η επίσημη έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην όμορφη πρωτεύουσα του Νομού Έβρου.

Η σημασία του έργου αυτού, εκτός των άλλων, φαίνεται και από την παρουσία 3 ηγετών της Βαλκανικής στα εγκαίνιά του. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για την Ελλάδα. Ένα μεγάλο έργο για τη Θράκη μας και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και ένα μεγάλο έργο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς δεν συμβάλλει μόνο στη δική μας ενεργειακή αυτονομία, αλλά καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο, που μπορεί να διανέμει LNG και σε χώρες των Βαλκανίων. Έτσι, η Ελλάδα πλέον διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παζλ ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που προσβλέπει στη σταδιακή ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των  Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα έργο με ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια, που εκπέμπει μηνύματα περιφερειακής συνεργασίας, ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, εξωστρέφειας και αλληλεγγύης, στον βαλκανικό και ευρύτερο χώρο.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα έργο μείζονος στρατηγικής σημασίας για εμάς, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής.

Με τη συγκεκριμένη μονάδα, με τη Ρεβυθούσα, αλλά και τις άλλες υφιστάμενες υποδομές, όπως ο αγωγός ΤΑP και οι υπό κατασκευή, Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός IGB και Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και με τη δημιουργία σταθμού LNG στην Κόρινθο, η χώρα μας αποκτά μία σημαντική θέση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Η Ελλάδα συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού, που προσανατολίζεται στη «διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό».

Η Αλεξανδρούπολη, με τον πρώτο δικό της σταθμό LNG, αποτελεί ήδη έναν εξαιρετικά σημαντικό διάδρομο, που οδηγεί τη χώρα μας προς το νέο ισχυρό της μέλλον στον τομέα της ενέργειας, εδραιώνοντας τη δυναμική της παρουσία, καθώς πρόκειται για ένα κομβικό ενεργειακό έργο σε μία κομβική και κρίσιμη ενεργειακά εποχή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη στις 5/6/2022.