02/06/2020

Άρθρο στην εφ. ΥΠΑΙΘΡΟΣ Χώρα: «Την επιτυχία ακολουθεί η ευθύνη»

Κερδισμένη βγαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Μεταβατικού Κανονισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Κατά την τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε ουσιαστικά η συνέχιση των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων χωρίς μειώσεις για τους Έλληνες παραγωγούς για τα δύο επόμενα χρόνια 2021 και 2022. Η έγκριση αυτή ψηφίστηκε μετά την απόρριψη πρότασης της ομάδας των Πρασίνων για μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων κατά ποσοστό 50%.

Οι συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο και της ευρύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απέδωσαν καρπούς και πέτυχαν μια μεγάλη νίκη για τους Έλληνες αγρότες και την Ελληνική αγροτική παραγωγή, καθώς για τα επόμενα δυο χρόνια οι άμεσες ενισχύσεις θα καταβληθούν χωρίς μειώσεις.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή – μια αδιαμφισβήτητα καθαρή επιτυχία για την Ελλάδα και τις χώρες του νότου – δεν πρέπει να εξαντληθεί στην ικανοποίησή μας για το αποτέλεσμα ούτε φυσικά να μείνει αναξιοποίητη. Η διατήρηση των κεκτημένων δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση. Αν κάτι πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε από την πρόσφατη δοκιμασία που η πανδημία του κορωνοϊού μας υπέβαλε αδιακρίτως είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε ούτε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας.
Η εξασφάλιση της καταβολής των Κοινοτικών επιδοτήσεων χωρίς περικοπές για την επόμενη διετία δίνει ένα προβάδισμα στους Έλληνες παραγωγούς το οποίο όμως πρέπει να το αξιοποιήσουν ταχύτατα αφήνοντας πίσω τους το αναχρονιστικό πια μοντέλο του αγρότη-επιδοματούχου και υιοθετώντας το μοντέλο του αγρότη-επιχειρηματία. Κακά τα ψέματα, οι Κοινοτικές επιδοτήσεις για πολλά χρόνια προσέφεραν στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και της επισιτιστικής επάρκειας και διατήρηση του πληθυσμού και του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

Όμως οι καιροί αλλάζουν, οι προκλήσεις αυξάνονται, οι δημοσιονομικοί πόροι μειώνονται, νέες ανταγωνιστικότερες αγορές αναδύονται, η τεχνολογία καλπάζει. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η ελληνική αγροτική παραγωγή να μην πληγεί ανεπανόρθωτα αλλά αντίθετα να απεξαρτηθεί κατά το μέγιστο δυνατό από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, οφείλει να κάνει το μεγάλο άλμα.

Η στροφή προς νέες υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλιέργειες και διαφοροποιημένα προϊόντα βασισμένα στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που άφθονα διαθέτει η χώρα μας, με γνώμονα τις αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών σε ασφάλεια και ποιότητα, με λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων και με σεβασμό στην ευζωϊα των ζώων, με υιοθέτηση της τεχνολογίας πρέπει να γίνει άμεσα. Κοινώς ο Έλληνας αγρότης πρέπει πλέον να έχει στο μυαλό του ότι παράγει για την διεθνή αγορά. Και ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικός διεθνώς για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Ο μετασχηματισμός αυτός εφόσον γίνει σωστά και συντονισμένα δεν θα οδηγήσει απλά στην διατήρηση και αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Θα προσφέρει επίσης στη διεθνή αγορά προϊόντα μοναδικής αυθεντικότητας και ταυτότητας, θα ενισχύσει το ελληνικό brand name παγκοσμίως, θα στηρίξει την εφοδιαστική αλυσίδα με προϊόντα διαφοροποιημένα και ποιοτικά. Η Ελλάδα θα μπορεί να κατακτήσει επάξια μια υψηλή θέση στην αρένα του διεθνούς εμπορίου. Και αυτό θα είναι μια πραγματική κατάκτηση.
Πριν φθάσουμε όμως εκεί πρέπει να δουλέψουμε υπεύθυνα.

Δημοσιεύθηκε στις 29/5/2020 στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα.