16/12/2020

Α.M. Ασημακοπούλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο»

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της κας Ασημακοπούλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση των πρόσφατων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής καταδικάστηκε μια ακόμη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην μακρά λίστα προκλητικών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου και το διεθνές δίκαιο.

ΕΕ αποδεικνύεται άτολμη και ανεπαρκής όσον αφορά στην άμεση διεύρυνση των κυρώσεων. Δίνοντας παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να αποτιμήσει συνολικά τη σχέση μας με την Τουρκία, η ΕΕ διακινδυνεύει την γεωπολιτική της αξιοπιστία.

Όπως επισήμανε ο  Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κυρώσεις δεν είναι «αυτοσκοπός.»

H απειλή τους είναι εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία.

Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Μισέλ να ανοίξει μια «νέα σελίδα» με την Ε.Ε. και να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση κοινών συμφερόντων.

Σας υπενθυμίζω κ. Μπορέλ ότι με βάση τα συμπεράσματα, προϋπόθεση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία είναι η ετοιμότητά της «να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Η Ελλάδα έχει αποδείξει την διάθεσή της για οριοθετημένο διάλογο εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση με «συνέπεια και συνέχεια».

Εάν η Τουρκία δεν απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες τότε η  απάντηση της ΕΕ μπορεί να είναι μόνο μια:

Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο».