10/06/2024

5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων

Πριν από πέντε χρόνια με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και όλους εσάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου, θεωρώ υποχρέωσή μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις δράσεις και τα πεπραγμένα μου, όπως πιστεύω ότι οφείλουν να κάνουν τα πολιτικά πρόσωπα. Κάτι, δηλαδή, σαν έναν μικρό απολογισμό της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.).

Οι πιο σοβαρές και κρίσιμες αποφάσεις προφανώς λαμβάνονται εντός του Ε.Κ. όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχα σε πάνω από 10 Επιτροπές, με κρίσιμες νομοθετικές αρμοδιότητες. Πραγματοποίησα, επίσης, 94 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, άλλες τόσες στις Επιτροπές, ενώ κατέθεσα προτάσεις, εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και πάνω από 95 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προτεραιότητά μου υπήρξε, σταθερά και διαχρονικά, η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και του τουρκικού αναθεωρητισμού, το μεταναστευτικό και η προστασία των συνόρων μας. Με πολλή δουλειά και επιμονή, σήμερα οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και έχουν μια εντελώς διαφορετική στάση και αντίληψη, σχετικά με τις πράξεις και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Αυτά τα 5 χρόνια ζήσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις και μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση υπήρξαν ζητήματα κομβικής σημασίας για την πατρίδα μας και για την Ευρώπη. Μαζί, με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, με πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά από ό,τι συνήθως, αντιμετωπίσαμε αυτά τα έκτακτα και δύσκολα γεγονότα και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ε.Κ., είχα την ευθύνη για σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν στο ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο, ζητήματα που σε συνθήκες τόσων πολλών και απανωτών διεθνών κρίσεων ήταν εξαιρετικά κομβικής σημασίας. Στήριξα με πίστη και επιμονή τα ελληνικά εμπορικά συμφέροντα και ανέδειξα την αξία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και η προστασία της Ένωσης από τους εμπορικούς πολέμους, υπήρξαν επίσης σημαντικές μου προτεραιότητες. Η συμμετοχή μου σε δεκάδες αποστολές και σε περισσότερα από 320 συνέδρια δεν ήταν ποτέ κουραστική για μένα, αφού πάντα αποτελεί εξαιρετική τιμή και προνόμιο να μιλώ για την Ελλάδα και να προωθώ τα συμφέροντά της.
Με πρωταρχικό μου σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια του ελληνικού εμπορίου, πραγματοποίησα ενημερωτική καμπάνια, πανελλαδικά, για την ευρωπαϊκή́ πλατφόρμα Access2Markets. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της περιοδείας μου ThisIsGreece, όπου σε συνεργασία με τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας μας, ενημερώσαμε τοπικές επιχειρήσεις για τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κλήθηκα πολλές φορές να αντικρούσω συκοφαντίες, fake news και δυσφημιστικές προσπάθειες εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες δυστυχώς συμμετείχαν ή πρωτοστατούσαν και Έλληνες Ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατηγορίες για pushbacks, υποκλοπές, για την ελευθερία του Τύπου και το Κράτος Δικαίου δεν μπορούσαν παρά να απαντηθούν αποφασιστικά και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Τελικά, όλες αυτές οι συκοφαντίες έχουν πέσει στο κενό.

Η επαφή που ανέπτυξα με όλους εσάς, τα τελευταία 5 χρόνια, υπήρξε πολύτιμη πηγή έμπνευσης και δύναμης για μένα. Θεώρησα καθήκον μου να σας ενημερώνω και να έχω μαζί σας επικοινωνία για όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις που αφορούν στην πατρίδα μας, καθώς η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Επέλεξα να το κάνω αυτό με πολλούς τρόπους. Με 12 ενημερωτικές καμπάνιες για σημαντικά θέματα. Με εκστρατείες ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης. Με τα τακτικά newsletter μου, με περισσότερα από 180 άρθρα, με δελτία τύπου, αλλά και με τη συμμετοχή μου σε περισσότερες από 950 τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές εκπομπές. Σημαντική για μένα υπήρξε επίσης και η πιο άμεση επικοινωνία μας, όπως με τις παραγωγές #BrusselsBackstage και AskAnnaMichelle.

Το ίδιο σημαντική υπήρξε και η διά ζώσης επικοινωνία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου γνωρίσατε βιωματικά τον τρόπο λειτουργίας του και σας ενημέρωσα για τη δράση μου και τα καθήκοντά μου, ως Ευρωβουλευτής, απαντώντας σε κάθε απορία σας. Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα περισσότερους από 400 επισκέπτες στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Συνομίλησα, επίσης, με μαθητές και μαθήτριες από 62 σχολεία που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Προσπάθησα να σας εκπροσωπήσω με επιμονή, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης, με μοναδικό μου σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων.

Σας διαβεβαιώνω ότι το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνιας. Εσείς θα κρίνετε, εάν και πόσο τα έχω καταφέρει.

Σας ευχαριστώ, από καρδιάς, για την εμπιστοσύνη σας.

Διαβάστε την έκθεση εδώ